Veelgestelde vragen

Q?

Kan iedereen bij de brandweer?

A.

Als je gezond bent, fit, tussen de 18 en 40 jaar en je woont in Leusden...Ja. Het liefst willen we dat je ook in Leusden werkt, maar het is geen vereiste. Je mag ook geen hoogte- diepte- of engtevrees hebben. Zowel mannen en vrouwen zijn welkom.

Q?

Wanneer kan ik de hulp van de brandweer inroepen via 112?

A.

In elke situatie waarvan u denkt dat een mens of dier in nood is of als er sprake is van brand of gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld een ongeval. Of u ziet rook uit een woning komen, vlammen uit een schoorsteen, u hoort een brandalarm in een woning afgaan en vertrouwt het niet. Bedenk wel wat u zelf kunt doen: Als er een stapeltje folders of een deurmat brand, is een emmer water voldoende, daar hoeft de brandweer niet voor te komen. Voor een stapel brandende kranten die al een tijd tegen de gevel staat te loeien wel. Maar voor alles geldt: Veiligheid voor alles; dus als u het niet vertrouwt of twijfelt: 112 bellen!

Q?

Ik zag jullie met zwaalichten en sirene door het rood rijden, en daarna deden jullie het snel uit. Jaja…hoe zit dat?

A.

De prioriteit waarmee we rijden wordt bepaald door de Alarmcentrale. Een omgevallen boom kan prio2 zijn (geen optische en geluidssignalen), een brand is bijna altijd prio1. Zodra de bevelvoerder in het voertuig zit en we een ploeg van 6 man hebben, mogen we wegrijden. Het komt voor dat we dan te horen krijgen van de AC dat bijvoorbeeld een automatische melding inmiddels is afgemeld. Dan rijden we zonder prioriteit en onnodige risico's verder voor een controle. Bij de filmpjes is dat bijvoorbeeld te zien (filmpje van 28 nov. 2008)

Q?

Er stond pas een auto in de brand vlak bij de kazerne. Toch duurde het bijna vijf minuten voordat jullie kwamen?

A.

90% van de Nederlandse brandweer bestaat uit goed opgeleide vrijwilligers. Alleen de grote steden hebben een 24 uurs beroepsbezetting en zijn na 1 minuut weg. Als de pieper gaat van een vrijwillige brandweerman/vrouw, moet deze vanuit zijn huis/douc he/diepste slaap/werk zo snel mogelijk naar de kazerne. Aldaar de uitruk overal aan, in de auto springen en wegwezen. Na verloop van tijd leer je dit alles te doen in een minuut of drie/vier. En dan nog naar de plaats des onheils. De wettelijke tijd is 8 minuten en dat halen we binnen het dorp vaak. Maar ook het drukke verkeer speelt een rol. Niet iedereen is geneigd aan de kant te gaan voor al die toeters en bellen. En....de brandweer komt altijd te laat. Als we op tijd zouden zijn, zagen we de brand ontstaan. Vertrouw er op dat we in ieder geval nergens een seconde verliezen om u te hulp te schieten..